Elontolan sauna ja saunahoidot

Sauna kuuluu vahvasti Suomalaiseen perinteiseen, mutta saunakulttuuri itsessään on tuhansia vuosia vanha ja saunomiskulttuureita on löydettävissä useita eri puolilta maailmaa. Saunan hyödyntäminen terveyden ylläpidossa onkin aikoinaan kuulunut kansantaitoihin. Tieto kasvilääkinnästä ja saunahoidoista on kulkenut sanallisesti sukupolvelta toiselle. Saunomiseen on myös aina liitetty vahvasti mystiikkaa. Saunoessa mieli ja keho sulautuvat yhdeksi, maallinen sulautuu pyhään ja materiaalinen mentaaliseen. Sauna auttaa hyväksymään asiat kuin ne ovat ja palauttamaan meidän tähän hetkeen ja omaan kehoomme. Saunominen lisää myös kehotietoisuuttamme ja opettaa meitä arvostamaan omaa fyysistä kehoamme sellaisena kuin se on ja mitä kaikkea se meille antaakaan. Kasvien käyttö saunassa on mukana eheyttämässä yhteyttämme luontoon.

Sauna tukee meitä palautumisessa ja auttaa päästämään irti kehomme jännityksistä ja mielemme murheista.
Saunoessa ja puhdistaudut ja annat itsellesi kokonaisvaltaisen lepohetken. Mielihyvähormoonit saavat voiton ja tunnemme olevamme turvassa ja autuaana.

Saunahoidot toimivat ennaltaehkäisevästi, sekä tukevat terveyttä ja elinvoimaa. Usein saunominen tai saunahoitojen käyttäminen säännöllisesti myös tukee kehon omia paranemismekanismeja. Saunomisen yhteyteen sisällytetty saunahoito tehostaa saunan terveysvaikutuksia ja auttaa terveyden ylläpitämisessä. Saunomisen jälkeen keho ja mieli kiittää raikkaan virkistävän veden ja puhdistavan yrttiteen äärellä.

Elontolan sauna

Elontolassa voit varata rentouttavan saunan joko sellaisenaan tai hyödyntää saunomismahdollisuutta ennen tai jälkeen hoidon. Voit tehostaa esimerkiksi eri hierontojen ja kehon korjauksen vaikutuksia saunomalla ennen hoitoa, jolloin keho ja mieli ovat hoitoa varten valmiiksi rentoutuneet ja lihakset vapauttaneet pahimpia jännitystilojaan.

Sauna sis. tunnin verran itsenäistä sauna-aikaa, pellavaisen laudeliinan, uintimahdollisuuden*, mahdollisuuden kylpeä lähdevedellä, eteerisen öljyn käyttömahdollisuuden, pyyhkeen, saunatossut*, sauna-takin, pesuaineet, raikastavaa vettä ja teetä.

 • Kesto 60 min.
 • Hinta 20 euroa.

Voit tilata lisäpalveluna saunaan:

 • jalkakylvyn 5 euroa
 • tilanteeseesi räätälöity hoitava jalkakylpy 15 euroa. *
 • käsikylvyn 5 euroa
 • yrttihauteen 5 euroa
 • vihdan 7 euroa
 • aineet suolakuorintaan 5 euroa
 • nokkosta tai koivunlehteä (kesäisin, tummahiuksisille), sitruunaa tai kamomillaa (vaaleahiuksisille), sipulia, etikkavettä, (ruoka)soodavettä tai kananmunavettä luonnollista hiustenpesua varten 2 euroa

* pidätämme oikeuden muutoksiin talviaikana, esimerkiksi kovan pakkasen vuoksi.
* saunatossuissa koot 37-42 tällä hetkellä saatavilla. Voit ottaa mukaan myös omat tossusi, mikäli haluat tossuja käyttää.

* Hoitavassa jalkakylvyssä valitsemme sinulle haastattelun ja toiveidesi perusteella tiettyjä sopivia ja saatavilla olevia kasveja jalkakylpyysi. Hoitavaa jalkakylpyä voi käyttää esimerkiksi kiputiloja lievennettäessä.

Puhdistussauna

Puhdistussauna lämmitetään 60-80 asteiseksi. Ennen saunomista lauteille nostetaan sauna-astia, joka on täytetty luonnosta kerätyillä, yksilöllisesti valituilla kasveilla. Kylpemisen aikana kasvit tukevat kuona-aineiden poistumista kehosta sekä tarjoavat omaa luonnon voimaansa ja haihtuvia eteerisiä öljyjään saunatilaan.

Hyvää tekevä vaikutus syvenee käyttämällä saunomisen aikana saunavihtaa ja vihtomalla sillä kehon tärkeimmät lihasryhmät rennoksi. Jalkakylpy saunomisen yhteydessä sekä uiminen tehostavat puhdistusprosessia.

 
Sauna-aika n. 20 min. Saunomisen jälkeen voi juoda lämmintä yrttiteetä ja nauttia hyvänolon tunteesta.
Saunottaessa kehon lämmönnousu tehostaa kaikkia elintoimintoja ja lisää vastustuskykyä. Käyttämällä kasveja saunassa, voimistetaan kehon puhdistusprosessia ja saada epäpuhtauksia poistumaan kehosta enemmän.

sis. Itsenäistä sauna-aikaa noin 20 min, sauna-astian*, jalkakylvyn, vihdan, uintimahdollisuuden*, raikastavaa vettä ja teetä, pellavaisen laudeliinan, saunatossut*, sauna-takin ja pyyhkeen ja mahdollisuuden peseytyä lähdevedellä.
Voit tilata puhdistussaunan myös esimerkiksi hoidon jälkeen.

 • Kesto yht. noin. 45 min.
 • Hinta 35 euroa.

*pidätämme oikeuden muutoksiin talviaikana, esimerkiksi kovan pakkasen vuoksi. * saunatossuissa koot 37-42 tällä hetkellä saatavilla. Voit ottaa mukaan myös omat tossusi, mikä haluat tossuja käyttää. Sauna-astian kasvit vuodenajan saatavuuden mukaisesti. 

Jalkakylpy

Vedellä ja yrteillä on suomalaisessa kansanperinteessä hoidettu jo satojen vuosien ajan. Ennen ne olivat jopa olennainen osa terveydenhoitoa. Kylvyillä pyritään ensisijaisesti tehostamaan kehon omaa immuunipuolustusta. Vesihoidot stimuloivat verenkiertoa ja kehon aineenvaihduntaa. Kylvyissä on yleisesti hyödynnetty erilaisia yrttejä, uutteita, suoloja ja eteerisiä öljyä ja niitä me käytämme myös Elontolassa. Tarjolla on sekä rentouttavia, yksinkertaisia jalkakylpyjä tai hoitavia jalkakylpyjä, joista jälkimmäisessä valitaan kylpyysi henkilökohtaisesti juuri sinulle sopivat yrtit jalkakylpyäsi tehostamaan. Saat halutessasi myös kotiohjeet, kuinka jatkaa hoitavia jalkakylpyjä myös kotona. Molempiin jalkakylpyihin voit halutessasi valita joukkoon myös eteeristä öljyä.

Jalkakylvyn voit valita lisäpalveluna muihin hoitoihin. Erityisen suositeltavaa se on saunomisen yhteydessä.

 • Rentouttava jalkakylpy 5 euroa.
 • Hoitava jalkakylpy 15 euroa.

Vihdontasauna

Vihdontasaunassa yhdistyvät saunan lämpö, vihtojen huiske ja rentoutunut mieli. Vihdontasaunaan valitaan kasveja vuodenaikojen mukaan. Vihdontasauna sisältää vihtakylvetyksen, jossa käytetään hyödyksi useita erilaisia vihtoja, joilla sekä liikutellaan löylyä, että vihdotaan lihaksia. Eri vihdat tarjoavat erilaisia tuntemuksia, vaikuttavat kukin omalla tavallaan ja jakavat saunatilaan omat haihtuvat tuoksunsa. Lopuksi saat saippuaveden kanssa tehtävän vihtapesun, jossa sinut pestään vihdalla hellästi hieroen. Vihtominen tuo rentoutta stressaantuneelle, tukee unta sekä tehostaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Parhaimmillaan vihtasauna tuudittaa sinut syvälle omiin ajatuksiisi ja pääset jatkamaan viikkoasi syvästi rentoutuneena, puhdistuneena ja virkeämmällä mielellä. Itse vihdonta kestää noin. 30 min.

sis. pyyhkeen, saunatakin, pesuaineet, vihdan, uintimahdollisuuden*, raikastavaa vettä, teetä sekä pientä suolaista. Voit ottaa halutessasi kotoa mukaasi oman uimapuvun.

 • Kesto yht. noin 120 min.
 • Min-max osallistujamäärä 2-3 hlö.
 • Hinta 120 euroa / hlö.

Huom! Vihdontasauna saatavilla / varattavissa vain kesäkautena 15.6-15.8. Talvikautena saatavuutta voi tiedustella erikseen.

*pidätämme oikeuden muutoksiin talviaikana, esimerkiksi kovan pakkasen vuoksi.


Lumolampi

Hoitotiloista ja saunasta pääset pulahtamaan halutessasi suoraan tähän iki-ihanaan Lumolampeen!

Tule hiljentymään tämän lammen äärelle ja kuuntele tarkoin, mitä kerrottavaa sillä on sinulle! Mitä salaisuuksia sen alati pulppuavat lähteet ja tyyni pinta saattavatkaan kätkeä sisäänsä? Tämän lammen elämä ja sillä piipahtavat satunnaiset metsän vierailijat tarjoavat kiehtovaa seurattavaa pitkin vuotta. Lampi myös ihastuttaa vähän väliä luonnon monimuotoisilla efekteillään ja välillä tuntuu, kuin se olisi pienimuotoinen "taikalampi."

Ohjeistukset ja lisätiedot Elontolan saunan käyttöön.

Varattu saunomisaika on itsenäistä sauna-aikaa. Varausten hinta sisältää saunan siivouksen ja pesun sekä hoitolan tilojen siivouksen. Asiakkaan tulee kuitenkin varauksensa aikana ylläpitää kohtuullista siisteystasoa. Käytäthän saunoessasi tarjottua laudesuojaa. Saunan yhteydessä on aina tarjolla nesteytystä, huolehdithan itsenäisesti riittävästä nesteytyksestä ja tauoista saunomisen aikana. Elontola ei vastaa itse aiheutetuista tapaturmista saunomisen yhteydessä. Mikäli koet, että et kykene saunomaan itsenäisesti ilman valvontaa sairaudesta tai muusta syystä johtuen, olethan ensin yhteydessä Elontolaan, jotta voimme sopia varauksesi yksityiskohdat räätälöidysti. Emme kuitenkaan suosittele saunan varaamista, mikäli sinulla on sairaus, joka aiheuttaa riskin saunomisen yhteydessä.

Voit ottaa saunan yhteydessä käytettäväksi myös omia juomiasi, mutta alkoholipitoisten juomien käyttö tiloissamme on kiellettyä ja pitämämme oikeuden takavarikoida mahdolliset alkoholijuomat tilojemme käytön ajaksi. Saunavarauksesi voidaan myös keskeyttää mikäli annettuja ohjeistuksia ja sääntöjä rikotaan eikä maksua tällöin palauteta.

Olethan huolellinen saunoessasi sekä omasta turvallisuudestasi, muiden saunojien turvallisuudesta sekä olet toiminnallasi vahingoittamatta tiloja ja irtaimistoa. Asiakas tai viime kädessä varausvaiheessa nimetty yhteyshenkilö, on vastuussa vahingoista, jotka hän aiheuttaa Elontolalle tai kolmansille osapuolille. Asiakas on velvollinen täydellä korvausvastuulla korvaamaan tiloille tai irtaimelle omaisuudelle aiheuttamansa vahingon, jonka hän tahallaan tai huolimattomalla menettelyllään rikkoo tai luvattomasti vie Elontolan tiloista. Tupakointi on ehdottomasti kielletty sisätiloissa. Luvattomasta tupakoinnista sisällä peritään 500 euron lisämaksu. Ethän myöskään roskaa ympäristöä, vaan hävitä roskat roska-astioihin.

Alle 18 -vuotias henkilö ei voi varata ilman huoltajien lupaa saunaa käyttöönsä.

Elontolan saunan varaukset sisältävät uintimahdollisuuden. Pidätämme oikeuden muutoksiin talviaikana, esimerkiksi kovan pakkasen vuoksi tai muun syyn johdosta. Asiakas on myöskin täysin itse vastuussa käydessään uimassa ja pitää itse huolta siitä, että voi turvallisesti lisätä uintireissun palveluunsa. Emme suositelle uintia, mikäli sinulla on sairauksia, jotka voivat aiheuttaa riskitekijöitä esimerkiksi saunan ja uinnin yhdistämisessä tai avannossa käymisessä. Muistahan myös aina antaa ihon viiletä ulkoilmassa, ennen uimaan menoa, mikäli olet menossa veteen suoraan saunan lämmöstä.

Elontola tarjoaa saunavarauksien yhteydessä (max. 4 henkilöä kerrallaan) pyyhkeen, saunatakin, ja saunatossut (koot 37-42, joita kutakin 1 pari tällä hetkellä saatavilla.) Voit kuitenkin ottaa halutessasi mukaan myös oman pyyhkeesi, tossusi ja saunatakin sekä mahdollisen saunahatun.